0 items

Gillis van Oosten (1916 – 2005) was het grootste deel van zijn leven binnen zijn geboortestad Delft actief als beeldend kunstenaar. Hij begon zijn carrière in 1931 als leerling-tekenaar bij de Delftse firma Kipp & Zn.  Na vervolgopleidingen technisch tekenen aan de Gemeentelijke Nijverheids Avondschool en de technische school in Rotterdam studeerde hij vanaf 1933 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1938 behaalde hij zijn diploma. In 1941 besloot hij ontslag te nemen bij Kipp & Zn. om zijn lang gekoesterde droom autonoom kunstenaar te worden, na te streven. In 1949 wordt hij benoemd tot docent tekenen aan de avondopleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Tot aan zijn pensioen is hij hier werkzaam geweest als parttime docent.

Tijdens zijn carrière experimenteerde hij veelvuldig met verschillende technieken en media. Van schilderijen en tekeningen tot zeefdrukken en perspex reliëfs. Er zijn verschillende kunststromingen zichtbaar in zijn objecten. Zijn oeuvre loopt uiteen van realistische landschappen en zelfportretten tot aan abstracte spettertekeningen met Oost-Indische inkt. Door zijn reizen naar de Middellandse Zee werd zijn kleurgebruik lichter en ging hij steeds abstracter werken. In de tweede helft van de jaren vijftig gebruikte hij nog slechts de meest karakteristieke lijnen om een vorm aan te geven. Vanaf die periode was zijn werk met regelmaat te zien op tentoonstellingen in heel Nederland, maar ook in Londen en Parijs.

Na te hebben geëxperimenteerd met uiteenlopende, soms vernieuwende technieken ging hij in de jaren zeventig terug naar schilderen op doek om “weer spontaan te kunnen werken”.

Voor zijn overlijden besloot Gillis dat hij na zijn dood zijn oeuvre als legaat aan de stad Delft wilde nalaten ten behoeve van Museum Prinsenhof Delft. Naar zijn wens is een representatieve dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre van meer dan 100 werken als kerncollectie aan de collectie moderne kunst van Museum Prinsenhof toegevoegd. Deze selectie omvat schilderijen,  aquarellen, tekeningen,  zeefdrukken, reliëfs, blinddrukken en litho’s. Alle perioden, technieken en stijlen zijn hierin vertegenwoordigd. Een kleine selectie uit zijn oeuvre is permanent te zien in de Torenkamer van het oude Stadhuis aan de Markt. Het overige deel van het oeuvre is door de stad overgedragen aan de Stichting Onterfd Goed in Eindhoven.