0 items

Maria Theodora Hubertina Gillade (Tiny) is geboren in het Zuid-Limburgse dorp Spaubeek op 18 oktober 1926.

Op het erf van het gezin woonde ook een haan waarmee Tiny, als kind, een bijzonder warme band had. Tiny ging met de bus naar school en de haan vergezelde haar naar de bus. Daarna ging de haan weer zelfstandig naar huis. Ten tijde dat Tiny uit school kwam, stond de haan al weer paraat om samen naar huis te lopen. De liefde voor dieren en natuur is altijd aanwezig gebleven. Ieder halfdood gevonden plantenstekje was, dankzij haar zorg, een jaar later een prachtige plant die het leven weer geheel zelfstandige aan kon. Ze genoot van alles wat bloeide.

Na haar twintigste verjaardag ontworstelde zij zich uit de streng katholieke omgeving en vertrok de wijde wereld in naar Amsterdam. Daar werkte ze o.a. bij mensen in de huishouding en in een winkel met textielgoederen. Ze bouwde daar ook een kring nieuwe vrienden op, die haar de rest van haar leven zeer nauw is gebleven.

Na een bewogen periode betrok ze uiteindelijk een woning in Rotterdam, waar ze autodidactisch de schilderkunst bestudeerde. Aan de hand van plaatjes bestudeerde ze lichtvallen, glinsteringen op een vaas schaduwen en noem maar op. Tevens was er een periode waarin ze alle uitzendingen van Bob Ross volgde, die ze dan ook adoreerde. Zijn simpele tips, die veel effect hadden werden uitgebreid geprobeerd en bestudeerd. De sfeer in de onderwerpen die ze creëerde waren vaak vergelijkbaar met het Limburg van vroeger uit haar jeugd.

Vanaf ongeveer 1985 overwinterde ze in Portugal en dat resulteerde in de zonnige landschappen, die ze daar creëerde. De zon en warmte vond ze geweldig en dat kwam in haar werken terug. Ze was nooit helemaal tevreden met een werk, maar soms was er dan toch een schouderklopje voor zichzelf. De werken en studies werden niet tentoongesteld en bleven binnenshuis, alleen zichtbaar voor haar en haar directe relaties.

Als zij schilderde, dan wist je dat het goed met haar ging. De laatste jaren heeft ze wat gesukkeld met haar gezondheid. Toch wel redelijk gezond is zij op 25 november 2017 vrij plotseling overleden.

Na haar overlijden zijn haar werken door haar familie in 2018 overgedragen aan Onterfd Goed.