0 items

Cees Egas

Autodidact Cees Egas begon met schilderen in zijn atelier in Hardinxveld-Giessendam. Als scheeps- en interieurtimmerman had hij een goed oog voor vormgeving, verhoudingen en contrasten. Zijn hele leven was hij gefascineerd door de natuur en hoe de mens daarmee omgaat. 

“ binnen/buiten, in hoeverre beïnvloedt onze kennis van onder andere biologische systemen en het ingrijpen daarin, onze perceptie van het object an sich. Wat mij boeit is het visualiseren van deze mechanismen, ordening, het functioneren en de menselijke invloed daarop. Deze hebben voor mij wezenlijk te maken met het object en de sturing die wij daarop wensen te hebben, is dat enkel een psychologisch effect of i het altijd visueel te maken? ” (2009)

 Als liefhebber van dieren en natuur nam Cees Egas zijn gezin altijd mee op fietsvakantie. Naast het schilderen werkte hij nog altijd als interieurtimmerman en als free-lancer bij Atelier van Lieshout.        In 2001 verhuisde hij na zijn echtscheiding naar Sliedrecht en nog later naar Dordrecht. Hij overleed in 2016 aan COPD, waardoor hij al tien jaar niet meer had kunnen schilderen.

 Vrijwel alle grote Nederlandse kunstuitlenen hebben werk van hem opgenomen in hun collecties. Zijn werk was te zien op exposities in binnen- en buitenland waaronder in 1993 in de Westergasfabriek, 1994 IAC Barcelona, 1995 Assens Denemarken en IAC Bilbao.