0 items

Hoe werken we?

Onterfd Goed ondersteunt Nederlandse erfgoedbeheerders zoals musea, gemeentes, kunstuitlenen of grote instellingen als ziekenhuizen bij het verbeteren van hun collecties.

Zoals je thuis eens in de zoveel tijd een lade flink moet opruimen, zo moeten ook musea hun depots streng bewaken. Door de objecten die niet in hun collectie thuis horen ‘af te stoten’ ontstaat er weer ruimte voor nieuwe objecten en bovendien wordt de totale kwaliteit van de collectie beter.

Onterfd Goed kan hulp bieden bij de voorbereidingen voor zo’n ontzameltraject. Hoe pak je dat aan, wat zijn regels en richtlijnen en hoe leg je alles vast? Wanneer het ontwerp voor het traject klaar is, gaat het museum zelf aan de slag met de waardering en selectie van de objecten. Aan het eind van het proces is er een aantal museale objecten dat moet worden ontzameld.

De laatste jaren wordt ons ook met enige regelmaat gevraagd een oeuvrecollectie van een overleden kunstenaar te herbestemmen.

Onterfd Goed zoekt voor dergelijke collecties -die soms bestaan uit 50, maar soms ook uit 20.000 objecten of kunstwerken- nieuwe eigenaren. Deze objecten worden aangeboden aan andere erfgoedbeheerders, scholen, theatergezelschapen, designers en particuliere verzamelaars en liefhebbers. Door een object of kunstwerk te kopen help je ons Nederlands erfgoed te bewaren en weer zichtbaar te maken. Doordat we voor veel verschillende opdrachtgevers werken, hebben we altijd meer dan 3000 kunstwerken en historische objecten op voorraad in onze hal in Eindhoven. Een groot deel daarvan is te zien op onze webshop.