0 items

Ida Steilberg

Ida Steilberg-Romers werd geboren in 1937 in Bandung en groeide op in Medan. Na tijdens WOII in een jappenkamp te hebben gezeten, verhuisde ze in 1946 naar Nederland. Na een omzwerving van Den Helder, via Vlaardingen en Nuenen, belandde ze in Eindhoven, waar zij potterie – galerie ‘De Stene Uil’ opende op de Hoogtraat.

Ida is autodidact en heeft zoals ze zelf zegt: “alles zelf uitgepuzzeld”. Ze heeft aanvankelijk een opleiding tot grafisch ontwerper gevolgd, maar toen bleek dat daarin moeilijk de kost te verdienen was, is ze begonnen met tekenen en aquarelleren. Begonnen met abstracte beelden die toch nog enige menselijke vorm lieten zien, maakte ze later uitsluitend werk ‘naar de natuur’. Modeltekenen was een geliefde bezigheid en wanneer zij tochten naar buiten maakte, ging haar schildersezel altijd mee. Bekende natuurgebieden in de omgeving van Eindhoven, zoals de Malpie, Riel, Het Loon en Gennep zijn terug te vinden in haar aquarellen. Op de zolder van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven maakte zij tekeningen en aquarellen van naaktmodellen, die het uitganspunt waren voor de beelden waaraan ze soms maanden kon werken.

Ze maakte vaak eerst een voorstudie van massieve klei, waarna de holle vormen werden opgebouwd uit plakjes klei. Ze gebruikte verschillende kleuren klei om het geheel levendiger te maken. Kleur achteraf aanbrengen deed zij met glazuur, maar met engobe, gekleurd kleislib.

Een kenmerk van haar werk is dat de plakjes klei niet altijd perfect aansluiten en dat er vingerafdrukken zichtbaar zijn en een tweede typische Ida-ding is dat er altijd openingen in haar werk zitten; naar haar zeggen door haar claustrofobie.