0 items

Eindhovens Dagblad oktober 2019

Bij stichting Onterfd Goed, de organisatie die Nederlandse erfgoedbeheerders helpt bij het herbestemmen en verbeteren van hun kunstcollecties, wachten twee bijzondere kunstobjecten op een nieuwe eigenaar. Onterfd Goed is er speciaal voor op zoek gegaan.

Onterfd Goed kreeg deze zomer van een van de grote Nederlandse ziekenhuizen twee ‘kijkkasten’ aangeboden met de opdracht er een goede tweede bestemming voor te zoeken. En de restrictie dat de naam van het ziekenhuis niet bekend mag worden. De opdracht werd in dank aanvaard, want deze kunstobjecten, jaren geleden ontworpen en gemaakt voor de kinderafdeling van dat ziekenhuis, verdienen een tweede leven.

,,De kijkkasten zijn destijds ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Evelyne Janssen en jarenlang intensief gebruikt door en voor zieke kinderen”, vertelt directeur Jolande Otten van Onterfd Goed. ,,Die hebben afleiding immers heel hard nodig. Maar door veranderde regelgeving voldoen de kasten niet meer aan de veiligheidseisen. Ze hebben het predikaat ‘valgevaarlijk’ gekregen. Heel jammer, want ze zijn zo gebouwd en ingericht dat kinderen er zowel vanuit hun ziekenhuisbed als zelfstandig dichtbij kunnen komen. Zo kunnen ze gemakkelijk hun fantasie op de diorama’s in de vitrines loslaten of begeleiders kunnen er een verhaal bij vertellen.”

Omdat de kijkkasten echte kunstobjecten zijn van een erkend kunstenares, mogen die niet ‘vervreemd’ worden van het origineel, anders gezegd: er mag niets aan veranderd worden. Otten: ,, En dat willen we ook niet. Deze kunstobjecten hebben oorspronkelijk elk 18.000 euro gekost en zijn voor dit speciale doel gemaakt. Als we ze gewoon zouden verkopen, krijgen we er hooguit 200 euro voor en worden ze hoogstwaarschijnlijk leeggehaald en als vitrine gebruikt.”

Om die reden heeft Onterfd Goed besloten het dit keer anders aan te pakken dan de gebruikelijke verkoop van ‘ontheemde’ kunstwerken en gaat ze schenken aan een goed doel. Otten: ,,Wij denken dat er een bestemming voor moet zijn in een niet openbaar gebouw, bij een organisatie die weinig budget heeft én die de kasten wil gebruiken voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn.”