Beeldend kunstenaar Gillis van Oosten (1916–2005) werkte het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestand Delft. Hij was actief als graficus, schilder, aquarellist, tekenaar, pentekenaar en beeldhouwer. Een aantal jaren was hij ook docent aan academie Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)
Gillis van Oosten kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Aanvankelijk werkte hij helemaal in de lijn van de academie en maakte voornamelijk portretten, stillevens en reis schetsen. Eind jaren vijftig laat hij het figuratieve los. Na een reis door Frankrijk veranderde zijn kleurenpalet van bruine tinten naar heldere kleuren zoals geel, wit, lila, blauw en groen.
Gillis van Oosten experimenteerde tijdens zijn loopbaan met diverse technieken en media, van schilderijen en tekeningen tot zeefdrukken en perspex reliëfs. In zijn werk zijn verschillende kunststromingen zichtbaar. Zijn werk loopt uiteen van realistische landschappen en zelfportretten tot abstracte spettertekeningen met Oost-Indische inkt.
Museum Prinsenhof Delft heeft een representatieve dwarsdoorsnede van honderd werken van Van Oosten opgenomen in de collectie, aansluitend bij de pijler ‘Delftse meesters’ van het museum.
Een deel van zijn nalatenschap kan geadopteerd worden bij Onterfd Goed. Daarin zijn al zijn werkstijlen vertegenwoordigd.
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. U kunt meer lezen op deze pagina. Sluiten