0 items – 0,00

Bezoekadres

Willem van Konijnenburglaan 1B
5613DW Eindhoven
Telefoon: 06 2478 4170
E-mail: [email protected]

 

DE STICHTING ONTERFD GOED IN 2012 OPGERICHT VOOR DE HERBESTEMMING VAN DE SCRYPTION COLLECTIE

Als in 2011 museum Scryption als gevolg van zware gemeentebezuinigingen haar subsidie verliest en onverwacht moet sluiten, wordt de collectie opgeslagen. Na een jaar tevergeefs zoeken naar een goed onderkomen voor ruim 30.000 verweesde museale objecten, richten drie ondernemers met een museale achtergrond de Stichting Onterfd Goed. Doel: De collectie redden van vernietiging. Alle objecten worden opnieuw geregistreerd, gefotografeerd en gewaardeerd, zodat weloverwogen kan worden bepaald of zij binnen het museale veld moeten worden herplaatst of dat ze aan particuliere liefhebbers verkocht mogen worden.

Intussen zijn alle objecten herbestemd: Een heel klein deel bij Nederlandse erfgoedbeheerders – het overgrote deel is over de hele wereld uitgewaaierd. De verzameling van ruim 200 typemachines van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans is tegenwoordig te zien bij boekhandel de Limerick in Gent.

Van de restanten van niet te restaureren typemachines en bakken vol onderdelen maakte Durk van der Ploeg kunstwerken. Van honderden metalen ponskaartjes werd een tafel gemaakt. Designer Dirk van der Kooij maakte van de kunststof kappen van kantoormachines een aantal ronde tafels die zelfs in musea te zien zijn geweest.

Het oorspronkelijke idee was om na de herbestemming van de Scryption-collectie de stichting te beëindigen, maar door de grote vraag om advies en hulp van andere erfgoedbeheerders, werd besloten Onterfd Goed te laten voortbestaan.